Er din hund sikker i bilen ?

Har du tænkt over hvor slemt din hund kan komme til skade hvis du har den med i bilen og den ikke er spændt fast i en godkendt crashtestet sikkerhedsele eller transportkasse. Hvis du laver en opbremsning eller bliver påkørt, bliver  selv en lille hund slynget rundt i kabinen eller igennem  forruden og kan lave alvorlige skader på sig selv, dig og eventuelle passagerer, også selvom du kører med ganske lav fart. Videoerne jeg har lagt ind længere ned ei indlægget, viser med al tydelighed hvor galt det kan gå. I dette indlæg vil jeg fokuserer på sikkerhedsseler til hunde.

Jeg har opdaget et der er rigtig mange hundeseler der er mærket med “testet” men jeg kan ikke se at de er godkendt, for der er ikke noget testcenter der lægger navn til. Testet er en ting, men testet og godkendt er noget helt andet. Nogle fabrikanter tester selv deres seler, og det kan godt være at de er gode nok, men man sætter jo ikke ræven til at vogte gæs, vel. Mit råd er at man  skal  være skeptisk når man kigger på sikkerhedsseler til sin hund, og hvis man vil give hunden den bedste sikkerhed skal man nok se efter en sele hvor der står at den er testet og godkendt af et anerkendt testcenter.Jeg har fundet et par Youtube videoer der viser crashtest af forskellige hundeseler, også nogle af dem der ikke blev godkendt i testen. Jeg har selv en sele af mærket Sleepypod, som er testet og godkendt. Men min hund er ikke særlig glad for at sidde i den, da han har svært ved at bevæge sig med den. Desuden er den ret bred på den del der sidder imellem forbenene selv i den mindste str. Han er en lille hund på 10 kg og han er meget dygtig til at ligge stille og roligt på bagsædet. Men med Sleepypod`en bliver han trukket op imod ryglænet og har svært ved at ligge ned som han plejer. Derfor vil jeg gerne finde en bedre sele til ham. Og det er faktisk ikke let, for jeg har ikke kunnet finde ret mange godkendte seler.

Jeg anbefaler at du ser lidt på videoerne her: https://www.youtube.com/watch?v=pIHrDdu_bVE https://www.youtube.com/watch?v=8BRzvNdf-8M

Den første video viser crashtest af forskellige hundeseler som tydeligvis ikke bliver godkendt – bare rolig, det er dummies og ikke levende hunde, de bruger i testen. Jeg synes det er vigtigt at se videoen fordi man helt faktuelt kan se hvad der sker med hunden, hvis den ikke har en godkendt sele på i bilen.

Denne video viser min sele – Clickit Sport Dog Safety Harness: den er godkendt; og som man kan se på testen holder den hunden på plads på sædet.

Beklager at denne video er lavet af en webbutik, men testresultatet et ægte og selen er bla.godkendt af det tyske Tùv.

Dette et selen jeg har tænkt mig at købe til min hund fordi:

  • den først og fremmest er crashtestet og godkendt af troværdigt testcenter og ikke af selefabrikanten selv.
  • den har en selefacon som jeg ved af erfaring er god til min hund og den er ikke så bred på det stykke der sidder imellem forben.
  • den er fastgjort i sikkerhedsselen, men på en knap så restriktiv måde som Sleepypod`en.
  • jeg forventer mere bevægelsesfrihed til min hund.
  • det er lettere at clicke  hunden fast til sikkerhedsselen i bilen.
  • den har metalspænder i stedet for plastcspænder

Til sidst vil jeg sige at der er et alvorligt problem med alle de testede seler jeg har kunnet finde, at de ikke løser noget som jeg i hvert fald ser som et problem, nemlig whiplash effekten når hunden bliver kastet tilbage i sædet efter kollision. Det ser bestemt ikke godt ud og jeg synes derfor ikke at jeg har fundet den perfekte sele endnu. Måske er det slet ikke muligt at finde den perfekte hundesikkerhedssele.